Deochiul – cand o simpla privire declanseaza un atac energetic!

Deochiul – cand o simpla privire declanseaza un atac energetic!

loading...

Deochiul – cand o simpla privire declanseaza un atac energetic!

Conform unei supersitii stravechi, se spune ca o singura privire pizmasa sau deopotriva admirativa, poate arunca blestemul deochiului. In folcloristica romaneasca, deochiul se manifesta prin dureri de cap, stare de oboseala, lesin sau ameteala. Descantecul potrivit inlatura deochiul, iar victima isi recapata din nou fortele. Cine sunt acesti vampiri energetici care deoache si cat de bine functioneaza leacul? Efect placebo pentru o stare absolut normala de oboseala si disconfort, sau exista cu adevarat deochi si descantece care il alunga?

Cea mai veche si mai cunosuta superstitie spune ca deochiul nu il va atinge pe cel care poarta ceva rosu. Culoarea rosu, simbol al sangelui si vietii, actioneaza pe post de amuleta. De aceea, in special copiii mici au legata in par sau la incheietura mainii o panglica rosie.

Ca sa isi apere odraslele de maleficul deochi, parintii alegeau sa isi urateasca progeniturile, murdarindu-i de funingine pe frunte sau pe obraji.

Multi din cei care sunt constienti ca involuntar deoache, apeleaza la protectii verbale de genul “Sa nu-i fie de deochi!”, atunci cand fac un compliment. Tot acestia obisnuiesc sa isi scuipe de trei ori potentiala victima, alungand astfel orice influenta rea exercitata.

Pasind putin in afara folclorului romanesc, deochiul exista si pentru majoritatea popoarelor balcanice, mediteraneene sau in Orientul Mijlociu. Cu siguranta ati vazut medalioanele grecesti cu ochiul norocos. Acestea nu doar ca aduc noroc purtatorului, dar  pazesc si de deochi.

Desigur ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, dar daca totusi deochiul atinge victima exista leacuri curative si descantece. Un descantec potrivit este rostit in timp ce in apa sunt lasati sa cada taciuni aprinsi. In alte culturi, farmecele apeleaza la fum, ulei incins sau un ou care a fost spart.

S-au facut nenumarate incercari de a explica de ce oamenii cred in deochi. Credinta s-ar putea baza, de pilda, pe faptul ca o privire care te fixeaza are semnificatia unei amenintari in orice societate umana, ba chiar si la unele specii animale. Pe de alta parte, s-ar putea intemeia pe superstitia ca norocul nu poate dura pentru totdeauna si pe ideea ca nu ar trebui sa ne sfidam destinul atragand atentia asupra norocului nostru.

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )