Misterul tabletelor Ebla! Ceea ce este remarcabil la tabletele Ebla nu este cât de vechi sunt, ci ca seamana uimitor cu Biblia referitor la scrierile pe care le conțin!

Misterul tabletelor Ebla! Ceea ce este remarcabil la tabletele Ebla nu este cât de vechi sunt, ci ca seamana uimitor cu Biblia referitor la scrierile pe care le conțin!

loading...

Misterul tabletelor Ebla! Ceea ce este remarcabil la tabletele Ebla nu este cât de vechi sunt, ci ca seamana uimitor cu Biblia referitor la scrierile pe care le conțin!

Vechea Ebla era situată în Siria de Nord, aproximativ la jumătatea distanței dintre orașele moderne Hamath și Aleppo. Excavațiile de pe acest teren au început în anii 1960, iar în anii 1970 o serie de tablete, comprimate extraordinar, au fost descoperite printre ruinele unui palat vechi. Aceste tablete au devenit cunoscute sub denumirea de “Tabletele Ebla” și au fost descoperite inițial sub îndrumarea a doi profesori de la Universitatea din Roma – Dr. Paolo Matthiae și Dr. Giovanni Petinato. Astfel, au fost recuperate aproximativ 17.000 de tablete din vechiul Regat Eblait. Aceste tablete par să fi fost scrise în timpul ultimelor două generații ale vechiului Ebla, între 2300 și 2250 î.H. Dar ceea ce este remarcabil cu privire la tabletele Ebla nu este cât de vechi sunt, ci fiindca seamana uimitor cu Biblia referitor la scrierile pe care le conțin.
Un cărturar a fost foarte surprins de cât de aproape de limba vechii ebraice sunt scrierile de pe tablete.
Vocabularul de la Ebla era distinctiv: cuvântul “de a scrie” este ktb (ca în ebraică), în timp ce pentru “rege” este “malikum”, iar pentru “om” este “adamu”.
În plus, o mulțime de nume biblice care nu au fost găsite în nici o altă limbă veche din Orientul Apropiat, au fost raportate ca fiind găsite în forme similare în Eblaite (una dintre cele două limbi găsite pe tablete).
De exemplu, pe tablete s-au găsit numele lui Adam, Eva, Abarama / Abraham, Bilha, Ismael, Esau, Mikael, Saul și David. Acum, este important să rețineți că tabletele nu se referă neapărat la acei oameni specifici. Mai degrabă, ceea ce demonstrează este că aceste nume erau folosite în mod obișnuit în cele mai vechi timpuri.
În plus, numeroasele orașe biblice antice sunt menționate, de asemenea, pe nume, în tabletele Ebla. De exemplu, Ashtaroth, Sinai, Ierusalim, Hazor, Lachis, Megiddo, Gaza, Joppa, Ur și Damasc sunt numiți în mod obișnuit în tabele.
Giovanni Pettinato spune că a găsit și referințe la orașele antice Sodoma și Gomora în tablete. De fapt, o descoperire-cheie pare să se refere direct la capitolul 14. Geneza – unii sceptici biblici au încercat mult timp să pretindă că victoria lui Avraam asupra lui Chedorlaomer și a regilor mesopotamieni din Geneza 14 a fost fictivă și că cele cinci “orașe ale câmpiei” ,Sodom, Gomora, Admah, Zeboiim și Zoar, menționate în acest capitol, sunt legendare. Dar se pare că tabletele Ebla se referă la toate cele cinci “cetăți ale câmpiei”, iar pe o tabletă orașele sunt listate în exact aceeași ordine pe care o găsim în capitolul 14 din Geneza.
Chiar mai extraordinar a fost descoperirea “unui imn creație” în comprimate.
De fapt, au fost descoperite trei versiuni diferite ale “imnului creatiei” Eblaite. Unul dintre imnurile creatoare a fost tradus de Pettinato după cum urmează:
Domnul cerului și al pământului;
Pământul nu a fost, l-ai creat,
Lumina zilei nu a fost, ai creat-o,
Lumina de dimineață pe care nu i-ați făcut-o încă.
Acest lucru este în mod paralel cu contul biblic. În Biblie găsim, de asemenea, un “Domn al cerului și al pământului”, care a creat pământul și tot ce este în jurul lui, din nimic.
Cu toate acestea, este important să menționăm că Ebla era în primul rând o cultură păgână. Zeii păgâni, cum ar fi Dagan, Baal și Ishtar, au fost foarte importanți pentru oamenii de atunci. Dar adevărul este că aceste tablete confirmă câteva detalii istorice găsite în Scripturi.
Există, probabil, mult mai multe descoperiri despre poporul antic Eblait, dar în ultimele decenii progresul a fost încetinit de conflictele religioase și politice. Poate că nu vom ști niciodată cu siguranță de unde au venit oamenii vechii Ebla, cât de mult știau de adevăratul Dumnezeu al Bibliei sau de ce limba lor avea asemănări asemănătoare cu cele ale ebraicilor.

sursa coolinterestingstuff.com

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )