TOP 5 Romani celebri in America

TOP 5 Romani celebri in America

loading...

5. Norman Manea – este un autor evreu de origine română, cunoscut atât pentru proza sa cât şi pentru eseurile sale despre Holocaust, viaţa de zi cu zi în comunism şi exil. S-a născut în Suceava în 1936 şi a fugit din România în 1986. Cărţile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi a primit peste 20 de premii şi distincţii literare. A fost propus drept candidat pentru Premiul Nobel pentru Literatură îjn repetate rânduri de personalităţi academice şi instituţii din Statele Unite, Suedia, România, Italia şi Franţa.

4. Elie Wiesel – este un sciitor evreu născut în România, profesor, activist politic şi supravieţuitor al Holocaustului. Wiesel a câştigat, în 1986, premiul Nobel pentru Pace, comitetul Nobel numindu-l un „mesager către umanitate” şi spunând că a transmis lumii un mesaj „de pace, iertare şi demnitate umană”.   Wiesel s-a născut în Sighet (actualul Sighetu Marmaţiei) în 1928. După ce oraşul a fost cucerit de Ungaria în Al Doilea Război Mondial, familia lui Wiesel a fost trimisă la tabăra de muncă Buna, o divizie a lagărului Auschwitz III-Monowitz. De acolo, Wiesel a fost trimis la Buchenwald, unde a ajuns cu şase săptămâni înainte ca tabăra să fie eliberată de armata americană. Wiesel a amigrat în Statele Unite în 1955 şi este în prezent cetăţean american. Wiesel a scris 57 de cărţi, considerate de importanţă capitală în memoria Holocaustului.

3. Andrei Şerban – este considerat unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din lume şi este recunoscut pentru interpretările sale iconoclastice şi inovative. Artistul s-a născut în 1943, în Bucureşti, şi a emigrat în Statele în 1969. A pus în scenă zeci de spectacole, în cele mai importante teatre şi săli de operă din lume şi a primit zeci de premii şi distincţii. Din 1992, este profesor de teatru la Columbia Universituy School of Arts.

2. Ghiţă Mureşan –  cel mai înalt baschetbalist care a jucat vreodată în NBA (la egalitate cu sudanezul Manute Bol). Mureşan s-a născut în 1971 în Tritenii de Jos (Cluj) şi şi-a început cariera la Universitatea Cluj. De acolo a trecut în liga franceză de Baschet şi între 1993 şi NBA a jucat în NBA. Cel mai bun sezon al său a fost în 1994-1995, când a reuşit să înscrie o medie de 14,5 puncte pe meci. După ce şi-a încheiat cariera în Baschet, Mureşan a cochetat cu actoria. El a apărut în fimlul „Gigantul Meu”, alături de Billy Crystal, într-un videoclip al lui Eminem şi în numeroase reclame. Recent, Mureşan a scris o serie de cărţi despre fitness şi sănătate destinate tinerilor.

1.Nadia Comăneci – gimnasta care a obţinut primul 10 perfect şi cinci medalii olimpice de aur. Fosta gimnastă a fugit din România pe 27 noiembrie 1989 şi s-a stabilit în Statele Unite, unde trăieşte alături de soţul ei, fostul gimnast Bart Conner. În 2001, Nadia Comăneci a primit cetăţenia americană. În prezent, ea se ocupă de activităţi caritabile şi de promovarea sportului.

sursa

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )