Publicitate

loading...

116 copii au ars de vii în incendiul din Vinerea Mare!

116 copii au ars de vii în incendiul din Vinerea Mare!
loading...

116 copii au ars de vii în incendiul din Vinerea Mare!

Inghesuiți în lăcașul de cult de doar 24 de metri pătrați, 116 copii au ars de vii in biserica din Costești, județul Argeș, in seara de 18 aprilie 1930. Biserica a fost mistuită de flăcări. De atunci au trecut 87 de ani!

Era Vinerea Mare, si lume multa din Costești se adunase la mica biserica din sat, veche de trei sute de ani. Lemnul era putrezit, iar bârnele șubrezite, fara ușă, ci doar cu o deschizătură lată, cât să treacă un singur om.

Era aproape opt și jumătate seara, iar slujba de Denie începuse de câteva minute. Dascălul a așezat o lumânare aprinsă într-un sfeșnic. Mica flacara a aprins o coroană si totul s-a aprins în câteva secunde.

În lăcașul de cult se aflau 116 elevi de școală primară și elevi de liceu, iar cea mai mica era o fetiță de numai opt ani. Ceilalti credinciosi se aflau in afara bisericii fiindca spatiul era mult prea mic si pentru ei.

Cei 116 copii au fost învăluiți de fumul gros si pe toti i-a cuprins o panică îngrozitoare. Credincioșii au încercat să iasă din lăcaşul de cult, dar uşa s-a blocat pentru că era impinsa din interior de cei disperaţi să scape de flăcări şi din exterior de cei care încercau să intre pentru a-i ajuta.

Intr-o jumatate de ora biserica s-a facut scrum. Pompierii au stins doar  jaratecul.  116 copii au pierit în incendiu, o parte asfixiaţi, o parte striviţi de acoperişul de şindrilă care s-a prăbuşit peste ei.

„În dimineaţa de 19 aprilie, la câteva ore după foc, părintele Dumitru Vişinescu a fost găsit carbonizat. Sub braţele lui se afla unul dintre fiii săi, pe care încercase să-l salveze din flăcări. Ca printr-o minune, Sfânta Evanghelie a fost descoperită întreagă, sub preot, fiind afumată doar pe margini. Omul acela l-a slujit pe Dumnezeu până în ultima clipă. În prezent, Evanghelia se află la Muzeul Naţional”, a povestit părintele Gheorghe Ene, pentru argesplus.ro.

Înmormântarea celor 116 persoane a avut loc în a doua zi de Paşte şi a fost susţinută financiar de autorităţile vremii.

Sursa libertatea.ro

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]