Publicitate

loading...

Cel mai scurt război din istorie a durat 38 de minute!

Cel mai scurt război din istorie a durat 38 de minute!
loading...

Cel mai scurt război din istorie a durat 38 de minute!

Cel mai scurt război s-a declanşat , când Sultanul Zanzibarului (arhipelag ce aparție azi Tanzaniei), Khalid bin Barghash, a adoptat în 1896 o politică de apropiere cu Germania şi a hotărât brusc să întrerupă orice colaborare cu Marea Britanie. Cum Angliei i s-a adus o mare ofensă, a trimis Zanzibarului un ultimatum, cerandu-i sultanului să se predea garnizoanelor britanice până la 27 august, orele 9:00.

Zanzibarul nu s-a supus, sultanul şi-a chemat “întreaga flotă” şi a luat poziţie de apărare. Britanicii văzând că rebelul nu se predă, la 9.02 au deschis focul. Dintr-o singură salvă 570 dintre soldaţii Zanzibarului au fost uciși. Africanii nu au tras vreun foc. S-au predat  fără ordin la ora 9.40.

Khalid bin Barghash se refugiază la consulatul german in aceeasi zi. În Zanzibar, devine sultan un văr al său, Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, simpatizant al Marii Britanii. Khalid este prins de britanici, exilat la Seychelles, apoi pe insula Sfânta Elena şi revine în Africa Orientală în 1925. Moare în 1927, la Mombassa, care în acea vreme aparţinea Zanzibarului, continuând să se laude că el a îndrăznit să înfrunte puternică Anglie timp de 38 minute. Acesta a fost cel mai scurt razboi din istoria omenirii, relateaza istorie-pe-scurt.ro.

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
Hai si tu pe:
[ X ]