Există superstiții în care toți credem, mai mult sau mai puțin, căci nu putem rămâne indiferenți la „spusele din popor”!

Există superstiții în care toți credem, mai mult sau mai puțin, căci nu putem rămâne indiferenți la „spusele din popor”!

loading...

Există superstiții în care toți credem, mai mult sau mai puțin, căci nu putem rămâne indiferenți la „spusele din popor”!

Sunt oameni care se tem de pisici negre. In cazul dezastros in care o pisica neagra le taie calea au un adevarat ritual de indepartare a ghinionului care presupune pasi inapoi si scuipat in san. Dar cum au inceput pisicile sa fie purtatoare de ghinion? Cel mai probabil povestea a inceput odata cu Inchizitia, care asocia vrajitoria si artele oculte cu pisicile negre. Nu stim de ce micile creaturi au parut in ochii inchizitorilor acoliti ai diavolului, dar ceea ce este clar e ca aceasta idee nesanatoasa a ajuns sa fie si astazi pastrata in subconstientul unora.

13 e considerat un numar cu ghinion pentru ca e atipic. Anul are 12 luni, sunt 12 zodii, Iisus avea 12 apostoli si am putea veni si cu alte exemple. 13 are “ghinionul” de a fi urmatorul numar intreg dupa norocosul 12. Cum ne plac contrastele, 13, numar prim si atipic, a capatat reputatia de ghinionist. Mai mult decat atat, pentru unii vineri nu e chiar cea mai buna zi din saptamana, chiar daca precede weekendul. O explicatie ar putea fi ca in religia crestina vineri este ziua in care Isus a fost rastignit. Asa ca vineri 13 nu poate sa insemne decat ghinionul suprem.

Italienii au o combinație de zi a săptămânii asociată cu o dată, pe care o consideră nefastă: vineri 17. Italienii se tem atât de tare de numărul 17, încât anumite companii aeriene din peninsulă au omis numărul 17 din numerotarea rândurilor. El nu se regăsește nici în numerotarea unor case sau a nivelurilor unor hoteluri.

Această superstiție provine de la numeralul scris cu cifre romane XVII, care este o anagramă a cuvântului roman VIXI, cuvânt care se regăsea pe pietrele de mormânt din Roma antică și care înseamnă „sono morto” (sunt mort). Pentru ziua de vineri există o explicație care se găsește în Vechiul Testament: este ziua în care a murit Iisus (Vinerea Mare).

Numărul 13, pentru italieni, este un număr norocos, în special la jocurile de noroc. El este asociat și cu Zeița Fertilității sau ciclurile lunare și se consideră că este aducător de prosperitate și viață îmbelșugată. Într-un singur context numărul 13 nu este considerat norocos: atunci când sunt 13 persoane la masă. Superstiția provine din numărul participanților la Cina cea de Taină: 13 – Iisus Hristos și cei 12 apostoli.

În România, atunci când spui sau te gândești la ceva ce nu vrei să se întâmple, spui „bat în lemn” și chiar o faci, pentru a împiedica un lucru rău să se întâmple. În Italia, în schimb, se bate-n…fier.

Expresia „să bat în fier” (toccare ferro) este varianta prescurtată a expresiei „să bat în potcoavă de cal” (toccare ferro di cavallo) și este o expresie folosită din vremea în care se credea că potcoavele pot îndepărta demonii, vrăjitoarele și spiritele rele.

Chiar și în zilele noastre, unii italieni poartă talismane sub formă de potcoavă asupra lor sau chiar o bucată de fier. Sunt persoane care își prind aceste potcoave de grila radiatorului mașinii.

Stiati ca in trecut sarea era singurul condiment disponibil si era de asemenea foarte pretioasa? Va dati seama ca varsarea sarii era in acest context o mica tragedie. Ca sa alunge ghinionul oamenii au invatat sa arunce cu sare peste umarul stang, pentru a-l oribi pe diavol. Chiar daca suna infricosator, oamenii credeau ca diavolul iti sopteste mereu la urechea stanga, uneori stand cocotat pe umar.
Se spune ca spiritele benefice traiesc in lemn si in copaci. A bate in lemn e sinonim cu a le atrage atentie si a primi apoi binecuvantarea lor.
loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )