Intrigă cu adulter la 1879. O poveste adevărată din lumea lui Caragiale

Intrigă cu adulter la 1879. O poveste adevărată din lumea lui Caragiale

loading...

Intrigă cu adulter la 1879. O poveste adevărată din lumea lui Caragiale.

Când le-am citit prima oară, aproape că nu mi-a venit să cred. Aveam în față documente autentice, faptele erau, evident, reale; multe dintre scrisori erau încă în plicurile originale, timbrate și ștampilate; telegramele erau semnate „pentru conformitate”… dar totul părea copiat pur și simplu din Caragiale. 

Fapt este că povestea se petrecea chiar în vremea lui Caragiale. Personajele, manierele lor, stilul, vocabularul, totul reflectă cu absolută fidelitate lumea în care a trăit și din care s-a inspirat Caragiale în ultimele decenii ale secolului 19. Încerc să deslușesc acest caz de intrigă cu adulter plecând de la 10 documente găsite întâmplător într-un vechi cufăr. S-au păstrat surprinzător de bine de-a lungul a mai bine de o sută de ani. Toate documentele – scrisori, telegrame, note – le-am reprodus întocmai. Sunt peste poate de savuroase.

„O noapte furtunoasă” a fost publicată în 1879. Din același an, luna februarie, este și primul nostru document. Aflăm despre un caz de infidelitate a soției domnului Toma Bagdad din Râmnicu Sărat. Cazul nu pare să fie însă un adulter oarecare. Dincolo de infidelitatea probată (cu un „june ofițer”), soțul o bănuiește pe soție de intenții criminale la adresa sa. Grav! Drept pentru care, Anna Bagdad, soția infidelă și suspectată de alte alea, este obligată să dea următoarea

„Declarațiune.

În urma comunicări făcută de servitorii noștri bărbatului meu că amu introdusu în casă pe un june oficeru în lipsa bărbatului meu d’acasă, și pe care vizitiulu l’a văzut eșind pe fereastră – pentru a obține ertare de acestă greșelă dela datoria mea de fidelitate am datu acestă declarație pentru a asigura pe bărbatul meu că nu voi mai face assemenea greșelii pe viitoru.

Asupra temeri ce are bărbatulu meu că pote iasu fi devenitu dușmană și că pote așu avea intențiunea d’a atenta la viața sa, juru pe onorea mea și pe sufletul meu că acistă temere este neîntemeiată și dau solemna asigurare bărbatului meu că nu voiu avea niciodată asemenea intențiune criminală și monstruoasă.

Dată în Bucuresci astăzi 26 fevruarie 1879.

Anna Bagdad

Martor D. Orbescu”

„Intențiune criminală și monstruoasă”?! Curat murdar! Oare ce l-o fi făcut pe Toma Bagdad să creadă așa ceva? Cine știe ce s-o mai fi întâmplat în acel mariaj că a intrat omul la o idee și, vorba aia, fandacsia e gata. Soțul primește totuși „solemna asigurare” că nu se pune problema, soția jurând în acest sens „pe onoarea și pe sufletul” ei. Cât privește infidelitatea, nu par să existe dubii relativ la junele ofițer care a ieșit pe fereastră – văzut de vizitiu. Anna Bagdad îl „asigură” însă pe bărbatul ei că nu va mai face asemenea „greșeli” pe viitor. Situația familiei Bagdad pare momentan salvată.

„Ofițeru ‘lam prinsu eșindu pe ferestre din dosu salonului”

Dar, ce să vezi? Nu trec nici două săptămâni și Anna, revenită la Râmnicu Sărat fără soțul ei, rămas la București, recidivează: tot cu un ofițer (același june?), tot pe fereastră. Servitorii – și mai ales vizitiul – au fost din nou pe fază.

„Telegramă de la Râm. Saratu la Bucuresci din 07 martie 1879, ora 09:45 seara

Dlui Thoma Bagdad,

Vino degraba și trimetemi răspunsu, se vii la gara se te așteptu, să vă spunu noutațile; pana nu vorbești cu mine, se nu intri in cassa secreta.

Alexe Parvu Servitoru”

Continuarea aici —–> www.historia.ro

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )