Procesul care ar putea schimba legea! Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria

Procesul care ar putea schimba legea! Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria

loading...

Procesul care ar putea schimba legea! Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria.

Un cuplu format dintr-un bărbat român și un bărbat american a cerut Curții Constituționale recunoașterea căsătoriei, oficiată în Belgia. Demersul este fără precedent în țara noastră și se judecă în aceeași zi cu o cerere contrară, de modificare a articolului 48 din Constituţie prin care termenul „soţi“ să fie înlocuit cu formula „bărbat şi femeie“. „Adevărul“ prezintă, în exclusivitate, povestea lui Relu Adrian Coman și a lui Robert Clabourn Hamilton, care vor ca mariajul lor să devină legal și în România.

România se află în fața unei premiere juridice. Românul Relu Adrian Coman (44 ani) a cerut Curții Constituționale (CCR) recunoașterea căsătoriei sale cu americanul Robert Clabourn Hamilton (44 ani). Concret, instanța se va pronunța miercuri asupra constituționalității articolului 277 alineatele (2) și (4) din Codul civil, care prevede: „(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“; „(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile“.

Audierile vor avea loc miercuri, 20 iulie, în aceeaşi zi în care CCR dă verdictul despre inițiativa Coaliției pentru Familie, ce solicită înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“ în articolul 48 din Constituţie, astfel încât căsătoriile între persoane de același sex să nu poată avea loc niciodată în România.

Trei ani în sălile de judecată

Demersul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton a început în 2013, când Inspectoratul General pentru Imigrări le-a refuzat recunoașterea căsătoriei pentru a-și putea exercita dreptul la libertate de circulație pe teritoriul Uniunii Europene. Din acel moment, Adrian și Clabourn au început lupta cu statul român, susținuți de familie, de Asociația ACCEPT, organizația care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), și de Coaliția anti-discriminare. Instanțele din România au avut nevoie de trei ani pentru a hotărî cine e abilitat să judece cazul. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, care a decis să trimită la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 și 4 din Codul Civil.

Continuarea aici ——-> m.click.ro

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )