Ceauşescu a avut un plan secret pentru o Românie cu 30 de milioane de locuitori. Cum a apărut și ce reprezenta taxa de nuliparitate?

Ceauşescu a avut un plan secret pentru o Românie cu 30 de milioane de locuitori. Cum a apărut și ce reprezenta taxa de nuliparitate?

loading...

Ceauşescu a avut un plan secret pentru o Românie cu 30 de milioane de locuitori. Cum a apărut și ce reprezenta taxa de nuliparitate?

România numeroasă, cu forță de muncă și dezvoltarea puternică a industriei, erau doar câteva dintre planurile lui Ceaușescu. El spera ca țara să aibă cel puţin 25 de milioane de locuitori în 1990 şi 30 de milioane de români în anul 2000. A vrut să sporească populaţia României într-un ritm alert şi prin orice mijloace.

Din acest motiv au apărut taxa pe celibat, taxa de nuliparitate, decretul 770 şi înăsprirea condiţiilor de divorţ.
Dictatorului care a impus măsuri aberante pentru a forţa creşterea natalităţii.

Populaţia României a crescut în cele patru decenii în care ţara s-a aflat sub dictatură comunistă cu 7 milioane de locuitori, ceea ce a una dintre cele mai ridicate creşteri demografice din Europa. Ambiţiile sale au fost prezentate în „Programul Partidului Comunist Român de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism”.

În 1974 se stabilea: „Vor fi luate măsuri corespunzătoare în vederea asigurării unui spor demografic normal, realizării unei proporţii juste de vârstă a populaţiei, menţinerii tinereţii poporului nostru. Se va aplica cu consecvenţă o politică de sporire a natalităţii, de ajutorare a copiilor şi familiilor cu mulţi copii, astfel încât în 1990 populaţia României să ajungă la cel puţin 25 de milioane de locuitori, iar în anul 2000 la circa 30 de milioane de locuitori”.

Familia era considerată celula societăţii comuniste pe care  o dorea Ceauşescu, de aceea a înăsprit condițiile de divorț. Fie că le era bine sau nu în căsnicie, românii din vremea lui Ceauşescu nu putea divorţa decât în condiţii excepţionale. Decretul 779 din 1966   modifica prevederile Codului Penal, iar divorţul a ajuns un lux pentru români.

Procesele de divorţ începeau cu o perioadă lungă de aşteptare, în care erau foarte multe tentative de reconciliere. desfacerea căsătoriei era permisă  : dacă unul dintre soţi era diagnosticat cu o boală psihică sau dacă unul dintre soţi îl abandonase pe celălalt pentru emigrare.   Pentru motive ca infidelitatea sau violenţa conjugală reconcilierea era impusă prin lege. Un proces de divorţ presupunea şi taxe mari , peste venitul românului de rând. Scăderea numerică a divorțurilor a fost semnalată în timp . În 1966 s-au înregistrat peste 25.000 de divorţuri, iar în 1967, în România, au fost finalizate doar 48 de divorţuri.

Continuarea aici ——> infoalert.ro

 

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )