”Cu piepturile voastre ați ridicat un zid mai tare decât granitul.” Despre bătălia de la Oituz- lupta care a permis Marea Unire

”Cu piepturile voastre ați ridicat un zid mai tare decât granitul.” Despre bătălia de la Oituz- lupta care a permis Marea Unire

loading...

”Cu piepturile voastre ați ridicat un zid mai tare decât granitul.” Despre bătălia de la Oituz- lupta care a permis Marea Unire!

Concomitent cu bătălia de la Mărășești s-a desfășurat bătălia de la Oituz. Ea a fost declanșată pe 26 iulie/8 august 1917, cu două zile după primele lupte de la Mărășești. Inamicul dispunea de forțe net superioare (54 de batalioane și 200 de guri de foc de asediu, comparativ cu 34 de batalioane și 104 guri de artierie ale armatei române) și plănuia să atragă forțele de la Mărășești și să execute o lovitură principală pe direcția Onești. După eforturi succesive, cu mari pierderi, trupele germane au izbutit să pătrundă în sectorul central al frontului doar circa 6 km. Lupte extrem de sângeroase au avut loc în sectoarele Cireșoaia și Coșna unde a fost pecetluită blocarea înaintării inamice.

În aceste lupte au fost implicate figuri legendare. În bătălia de Oituz s-a remarcat caporalul Constantin Mușat care deși își pierduse un braț în timpul luptelor a refuzat să fie lăsat la vatră. A argumentat că atâta timp cât mai avea un braț putea să arunce grenade. Pe 13 august 1917 în timpul unui atac german, când liniile românești erau în grav pericol, eroul nostru a rămas pe poziții continuând să apere frontul. Ultimele sale cuvinte, înainte de a fi ucis de un glonte, au fost: ”Grenade băieți, grenade”. Generalul german Erwin Rommel, supranumit “Vulpea Deșertului” în cel de al Doilea Razboi Mondial, a fost și el rănit grav la mână în august 1917 în luptele pentru cucerirea Muntelui Coșna de la Oituz. Acesta este motivul pentru care deseori se spune că Rommel a învățat ce este războiul pe pământ românesc.

Pe 12/25 august 1917 regele Ferdinand le comunica ostașilor: ”Cu piepturile voastre ați ridicat un zid mai tare decât granitul. Cu mândrie mă uit la voi și aduc mulțumirile mele călduroase și recunoștința mea ofițerilor și trupei care v-ați purtat atât de bravi. Onoare acelora care și-au lăsat viața pentru apărarea patriei lor”.

Citeste aici —–> www.istorie-pe-scurt.ro

Batalia-de-la-oituz

Ambulance-section-on-Oituz-Front

prisoners-column-on-Oituz-Front

transee--warhistoryonline-com-crdownload_31185400

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )