Despre sindromul ovarelor polichistice

Despre sindromul ovarelor polichistice

loading...

Cum se defineşte?

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o afecţiune endocrinologică des întâlnită în rândul femeilor tinere, de vârstă reproductivă, ce include multiple dezechilibre, atât hormonale, cât şi metabolice şi cardiovasculare.

Cum se manifestă?

Femeile cu ovare polichistice acuză absenţa menstruaţiei (amenoree) sau prezenţa ei la intervale lungi de timp (oligomenoree, peste 35 zile interval între menstruaţii), consecinţele principale fiind lipsa ovulaţiei şi infertilitatea.

Alte manifestări includ excesul de păr (hirsutism) în anumite zone ale corpului (faţă, gât, torace, abdomen, spate), acneea, obezitatea.

 Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice este stabilit dacă o pacientă întruneşte cel puţin două din următoarele trei criterii:

1.dereglări menstruale (menţionate mai sus) cu lipsa ovulaţiei;

2.exces de androgeni (păr în exces, acnee, obezitate preponderentă la nivelul abdomenului, subţierea firului de păr din cap şi căderea lui);

3.prezenţa unor mici şi numeroase chisturi pe ovare (dimensiuni sub 1 cm).

Nu este obligatoriu ca pacienta să aibă ovare polichistice la ecografie pentru a se încadra în acest sindrom. Este valabilă şi viceversa, aspectul ecografic de ovare polichistice nu este suficient pentru a stabili diagnosticul afecţiunii.

Continuare aici www.avantaje.ro

Dr. Roxana Chirilă

Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )