Gest umanitar DE EXCEPTIE ! Parintii tanarului ucis doneaza organele pentru a salva alte vieti !

Gest umanitar DE EXCEPTIE ! Parintii tanarului ucis doneaza organele pentru a salva alte vieti !

loading...

I-a înfipt briceagul direct în creier!

Laurențiu Crâșmaru, din Tăcuta, a murit luni după-amiază, în jurul orei 18, la Spitalul de neurochirurgie din Iași.

Dupa decesul declarat, familia acestuia și-a dat acceptul pentru a-i fi prelevate organele. Medicii ieșeni au prelevat de la tânăr ficatul, rinichii și corneea, dar și fragmente de os și tendon.

tacuta_mort_donator5Laurențiu Crâșmaru, tânărul în vârstă de 27 de ani, din Tăcuta, care s-a stins din viață într-un spital din Iași după ce a fost înjunghiat în cap de un consătean, are toate șansele să devină un adevărat erou – salvator. Și asta pentru că la scurt timp după ce a decedat (luni, 29 februarie, în jurul orei 18), familia sa a fost de acord ca medicii ieșeni să-i preleveze organele pentru a fi folosite la eventuale operații de transplant. Cu alte cuvinte, deși a încheiat prematur și în mod violent socotelile cu această lume, totuși se poate spune că moartea sa nu a fost în van, căci în mod sigur va salva viețile altor oameni aflați în suferință și la grea încercare.

Laurențiu Crâșmaru a fost adus în stare gravă (în comă) la Spitalul de Neurochirurgie Iași în cursul după-amiezei de sâmbătă, 28 februarie. Tânărul tocmai fusese înjunghiat cu un cuțit de către un consătean – Gheorghiță Neamțu, de 27 de ani – în urma unei altercații ce a avut loc între cei doi într-un bar din satul Tăcuta. Una dintre lovituri i-a fost fatală, căci cuțitul i-a penetrat cutia craniană, provocându-i leziuni asupra creierului. Transportat de urgență la spitalul din Iași, medicii de aici au încercat din răsputeri să-l readucă în simțiri. Din păcate, în cursul zilei de luni, Laurențiu Crâșmaru a intrat în moarte cerebrală și acela a fost momentul în care, atât medicii, cât și familia bărbatului, au înțeles că acesta nu mai are nici o șansă de a scăpa. În schimb, realizând oportunitatea ca această tragedie să se finalizeze, totuși, cu un miracol, medicii ieșeni au cerut acordul familiei Crâșmaru pentru prelevarea de organe. Aceștia au răspuns afirmativ încă din momentul în care tânărul a intrat în moarte cerebrală.

Imediat, o echipă de medici specialiști din cadrul Centrului de Transplant Iași a efectuat prelevarea de organe. Intervenția chirugicală s-a soldat cu prelevarea ficatului, rinichilor și corneei tânărului din Tăcuta. De asemenea, au mai fost prelevate și fragmente de os și tendon.

”În momentul de față (ieri, la orele amiezei, n.r.), o întreagă echipă de medici specialiști sunt în plină etapă de evaluare. Adică, în linii mari vă spun, se efectuează toate testele și analizele pentru stabilirea persoanei care este compatibilă cu rinichii donați. Vorbim, bineînțeles, de persoane bolnave, care sunt pe lista de așteptare privind aprobarea unui transplant de rinichi. În mod cert, gestul făcut de familia tânărului din județul Vaslui va duce la salvarea vieții a cel puțin unui om!”, ne-a declarat juristul Dan Pahopol, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, în cadrul căruia funcționează Centrul de Transplant Iași.

 

 

sursa 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )