Orașul unde nu există poliție, șomaj, iar casele sunt gratuite pentru toți locuitorii

Orașul unde nu există poliție, șomaj, iar casele sunt gratuite pentru toți locuitorii

loading...

Orașul unde nu există poliție, șomaj, iar casele sunt gratuite pentru toți locuitorii.

Nu există poliție, șomaj, iar casele sunt gratuite pentru toți cei aproximativ 3.000 de locuitori. Sună bine? Deși am putea crede că orașul se află în celalalt capăt de lume, ei bine el este mult mai aproape de noi. Marinaleda este situat în Andaluzia, una dintre cele mai sărace regiuni din Spania, însă povestea locuitorilor și a primarului lor a făcut înconjurul lumii.

Descris ca fiind o societate „social-democrată”, orașul a intrat în atenția presei în anul 2008, când din cauza crizei financiare care a cuprins zona, primarul Juan Manuel Sánchez Gordillo, împreună cu sătenii, i-au cu asalt supermarket-urile cu capital străin din oraș, le golesc de alimente și le alungă din oraș, considerându-le responsabile de dezastrul economic din Marinaleda.

După aceste incidente, Gordillo este arestat și condamnat la închisoare, însă în urma a nenumărate greve ale foamei și presiuni publice, este eliberat după 2 ani de detenție și reinstalat în funcția de primar. Din acest moment, oamenii, împreună cu primarul, pun la punct un nou model de conviețuire în comun, cu totul diferit de cel pe care îl cunoaștem noi, unul care ne conduce către un alt fel de lume… Omenii lucrează împreună, împart totul, nu au nevoie de poliție și nu au șomeri.

„Trebuie să regândim valorile noastre, trăim într-o societatea de consum, acordăm o atenție mult prea mare banilor, egoismului și individualismului. Marinaleda este un altfel de mic exemplu de societate, și dorim ca această experiență să se extindă în întreaga lume”, spune Gordillo.

 

oras-620x264

oras4

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )