Români în Bruxelles – MARTURII CUTREMURATOARE

Români în Bruxelles – MARTURII CUTREMURATOARE

loading...

Români în Bruxelles:

”Este un haos total, dar avem încredere în autorităţi.”

Românul Paul Ivan,  senior policy analyst European Policy Center a declarat: Eram intr-o intâlnire la care participau mai mulţi ambasadori acreditaţi la Bruxelles şi am fost anunţaţi de unul dintre ei de atentatul de la aeroport. Cu toţii am încercat să aflăm mai multe detalii iar spre finalul întâlnirii s-a anunţat atentatul de la metrou in cartierul Maelbeek.

Posibil ca atacurile sa fie legate de capturarea lui Saleh Abdeslam. E un eveniment tragic şi va rerbera puternic in pentru oras si, mai ales, în acea parte a sa care găzduieşte instituţiile europene.

În plan european este foarte posibil ca primele efecte să fie ridicarea chestiunii antireroriste ca  prioritate politica şi  întărirea cooperarii în domeniu între state.

„Este un haos total, dar am încredere în autorităţi. Cred că e panica celulelor teroriste ca urmare a arestarii lui Salah Abdeslam, deci mă aşteptam la atacuri în serie”, a spus românul stabilit în Bruxelles.

Două explozii puternice au avut loc, marţi dimineaţă, în aeroportul Zaventem din Bruxelles, în jurul orei locale 08.00 (09.00 – ora României).

Potrivit reprezentanţilor spitalului Saint-Luc, situat în apropierea aeroportului Zaventem, au fost aduşi deja 10 morţi şi 30 de răniţi, relatează postul RTBF.

Chiar înainte de producerea celor două explozii de la aeroport au fost trase focuri de armă şi s-au auzit strigăte în arabă, transmite agenţia de presă Belga. Autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport care a fost închis.

Martorii au declarat că au “simţit ” undele de şoc provocate de explozii şi cred că deflagraţiile au avut loc la check-inul pentru cursa  American Airlines, la ora locală 8.00 dimineaţa( 9.00- ora României), relatează Daily Mail.

Fost jurnalist român la Bruxelles: “Un astfel de atac în centrul civilizaţiei va afecta pe toată lumea”

Claudiu Berbece, un fost jurnalist român stabilit de trei ani la Bruxelles, a povestit marţi pentru MEDIAFAX cum este atmosfera în oraş în urma atacurilor teroriste şi ce efecte va avea situaţia asupra Europei.

Transportul în comun de la suprafaţă încă mai funcţionează, însă localnicii nu se grăbesc să iasă pe stradă marţi, a spus fostul jurnalistul, stabilit de trei ani la Bruxelles.

Peste tot în oraş se aud sirene. Bruxelles-ul este în stare de alertă, în urma celor şase atacuri teroriste de marţi dimineaţă, soldate cu 21 de morţi, potrivit AFP. Claudiu locuieşte chiar aproape de staţia de metrou Schuman, unde a avut loc unul din atacurile teroriste.

Primul lucru pe care l-a sesizat când s-a trezit dimineaţa a fost numărul mare de sirene care se auzeau de pe stradă. Când şi-a verificat telefonul, avea şase mesaje “Eşti ok?”, “Eşti bine?”, şi două apeluri nepreluate. A ieşit pe stradă să vadă ce se întâmplă şi a plecat pe ruta sa normală către birou, iar oraşul i s-a părut liniştit, chiar mai puţin populat decât în mod normal. La distanţă se vedea fumul de la staţia de metrou unde au avut loc un atac terorist, iar pe străzi circulă maşini cu sirene ale poliţiei, pompierilor şi ambulanţe.

“În zona unde sunt, chiar dacă sunt aproape de staţia de metrou Schuman şi nu foarte departe de aeroport, zona unde sunt eu e mai liniştită. Dacă nu aş fi ştiut ce s-a întâmplat, aş fi zis că e o zi normală, doar că sunt foarte multe sirene. Am mers 15 minute pe jos, încă funcţionează transportul în comun de la suprafaţă, autobuzele. Ce se va întâmpla? În noiembrie, după atacurile de la Paris a fost lock down mai mult de o săptămână, patrula armata pe străzi şi aveau doar suspiciuni de atacuri, acum chiar s-a întâmplat. E posibil să închidă metroul, poate şi alte mijloace de transport în comun. Nu ştiu ce se va întâmpla cu aeroportul, era aeroportul principal”, a spus Claudiu Berbece.

În ceea ce priveşte efectele imediate ale situaţiei, cel mai probabil vor fi anulate vizite oficiale la Bruxelles, crede el.

De asemenea, fostul jurnalist român mai crede că atacurile vor fi speculate de către partidele naţionaliste europene, care deja au început să crească în sondaje în urma atacurilor teroriste de la Paris şi a atacurile asupra femeilor din noaptea de Anul Nou din mai multe oraşe germane. “Genul acesta de atacuri au un scop clar, să declanşeze frica în populaţie”, a spus Berbece.

În ceea ce priveşte un posibil atac terorist în România, fostul jurnalist nu crede că ţara noastră este o ţintă interesantă pentru terorişti.

“Bucureştiul probabil că nu va fi niciodată o ţintă interesantă pentru terorişti, atacurile astea sunt calculate. Însă, e de ajuns să fie un astfel de atac în centrul civilizaţiei ca să afecteze pe toată lumea, într-un fel sau altul. Politica de fortăreaţă nu merge. Nu poţi să spui că stai în ţară la tine şi totul va fi okay, că nu va fi. Poate nu mori, dar efectele tot vor veni: îngrădirea libertăţii de circulaţie, job-uri pierdute”, a mai spus Claudiu Berbece.

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
 • comment-avatar
  Paul Ivan 1 year

  Buna ziua,

  Ma numesc Paul Ivan, sunt citat in acest articol dar declaratia aceasta nu imi apartine: „Este un haos total, dar am încredere în autorităţi. Cred că e panica celulelor teroriste ca urmare a arestarii lui Salah Abdeslam, deci mă aşteptam la atacuri în serie”
  Declaratia a fost facuta de o alta persoana si mi-a fost atribuita printr-o eroare a Mediafax. Acestia au corectat stirea. Va rog sa o faceti si dumneavoastra si sa nu imi atribuiti mie declaratia. Nu am facut-o eu si nu imi apartine.

  Va multumesc.

  Paul Ivan

 • Disqus ( )