Sf. Paisie, despre nepotrivirea în căsătorie: Îmi zice câte unul, că nu-i compatibil cu nevastă-sa…

Sf. Paisie, despre nepotrivirea în căsătorie: Îmi zice câte unul, că nu-i compatibil cu nevastă-sa…

loading...

Sf. Paisie, despre nepotrivirea în căsătorie: Îmi zice câte unul, că nu-i compatibil cu nevastă-sa…

“Un barbat a venit odata la chilia mea, sa-mi spuna cat de deprimat era, din cauza disputelor pe care le avea cu sotia lui. Cu toate acestea, nu am găsit la ei nicio problema grava. El se incrunta dintr-un motiv, soția lui se încrunta din alt motiv, asa ca niciodata nu se bucurau impreuna.

În acest caz, am avut nevoie putin de “mobilier”. Spre exemplu, putem lua doua scanduri. Una are un nod într-un loc, cealaltă are un nod in alt loc, iar dacă încercați să le puneti alaturi, va ramane un spatiu gol intre ele. Dar, dacă iei la rindea una dintre scânduri, pe de o parte, și faci același lucru cu cealaltă scandura, cu aceeași unealta, cele doua scanduri se potrivesc rapid una cu alta, și nu mai există niciun spațiu gol între ele. [Pentru Parintele Paisie, rindeaua era… parintele duhovnicesc comun al celor doi].

Unii barbati imi spun: “Eu nu-s compatibil cu sotia mea, suntem persoane total diferite! De ce Dumnezeu face astfel de lucruri ciudate? Nu putea Dumnezeu sa-i armonizeze pe parteneri, așa incat caracterele lor să fie identice sau similare, ca sa poata si ei trăi în comuniune spirituală?”.

Le zic: “Nu înțelegeti că armonia lui Dumnezeu sta în caractere diferite? Caracterele diferite se armonizeaza reciproc. Dumnezeu v-a ferit sa aveti caractere identice! Imaginați-vă că amândoi ati avea același caracter, ce s-ar întâmpla dacă amândoi ati fi furiosi: v-ati distruge casa. Sau, în cazul în care amândoi ati fi moi sau inactivi, n-ati face altceva decat sa incepeti sa dormiti fiecare pe picioarele voastre! Dacă amândoi ati fi zgârciti, ati fi la fel si v-ati intelege, dar amândoi ati merge în iad. Dacă amândoi ati fi scandalagii, v-ați mai putea salva casa? Nu! V-ati demola casa, iar copiii vostri ar ajunge în stradă.

Continuarea aici —-> www.ganduridinierusalim.com

Parintele-Paisie

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )