SINDICATELE spun NU !

SINDICATELE spun NU !

loading...

Ministerul Educatiei doreste criterii de performanta, in timp ce sindicatele NU. Ioan Tent, vicepresedintele SLI, sustine ca, potrivit fisei postului, profesorii sunt evaluati permanent si nu intelege de ce Ministerul vrea sa introduca aceasta evaluare.

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a stabilit prioritatile strategice si planurile de actiuni sectoriale pe anul 2016, in domeniul educatiei si cercetarii. Potrivit acestora, profesorii trebuie sa aiba urmatoarele criterii de performanta pentru a primi salarii mai mari:

 • programe de studii suplimentare fata de calificarea initiala
 • diploma de doctor
 • participarea la atragerea de finantari extrabugetare pentru unitatea de invatamant
 • participarea in comisiile de organizare si desfasurare a examenelor si concursurilor nationale
 • participarea la programe si proiecte educationale, centre de documentare si informare, laboratoare etc.
 • participarea in comisii de la nivelul unitatii de invatamant

Cu toate acestea, reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) sunt de parere ca introducerea evaluarii cadrelor didactice e o pierdere de vreme.

„Nu stiu de ce Ministerul vrea sa introduca aceasta evaluare din moment ce exista deja o legislatie in acest sens. Pe langa aceasta, conform fisei postului profesorii sunt evaluati permanent. Toata tevatura cu evaluarea pe criterii de performanta a cadrelor didactice a pornit ca urmare a solicitarii facute de Ministerul Muncii care a solicitat Ministerului Educatiei aceasta evaluare. Eu cred ca daca doreau sa faca acest pas trebuia sa inceapa cu inceputul, cu reforma legii invatamantului care tot se face de ani de zile si nu se mai termina. Inteleg ca se face o evaluare a angajatilor din sistemul privat si sunt de acord, insa in sistemul bugetar de stat e mai geru, pentru ca aici intervin mai multi factori, atat legislativ, cat si uman. Tocmai de aceea cred ca mai intai ar trebui facuta reforma legii invatamantului si abia apoi celelalte aspecte colaterale sistemului”, a precizat Ioan Tent, vicepresedintele SLI.

In perioada urmatoare eforturile ministerului vor viza indeplinirea urmatoarelor obiective strategice:

 • asigurarea transparentei in educatie si cercetare;
 • reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual;
 • imbunatatirea tranzitiei de la invatamantul secundar superior (clasele a XI-a si a XII-a) la invatamantul tertiar (facultate) – acces si echitate;
 • implementarea Strategiei de Cercetare-Dezvoltare si Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligenta;
 • internationalizarea invatamantului superior.

 

 • MENCS si-a propus dezvoltarea si integrarea Sistemului Informatic din Educatie si Cercetare, dezvoltarea invatamantului preuniversitar si a capacitatii institutionale a universitatilor, cresterea sigurantei activitatii de invatamant si reabilitarea seismica a cladirilor si caminelor studentesti, dezvoltarea cercetarii si dezvoltarii in Romania.

 

sursa

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )