UN NOU SCANDAL ! IAR A DAT CHIX… PE BANII CONTRIBUABILILOR !

UN NOU SCANDAL ! IAR A DAT CHIX… PE BANII CONTRIBUABILILOR !

loading...

Dan Stratan este milionarul ieşean care a pus mâna pe toate proiectele importante din Bucureşti, punandu-le cruce după ce firma lui de proiectare a dat chix pe banii autorităţilor locale !

Cel mai costisitor proiect cu bani europeni din custodia Primăria Capitalei, de 127 de milioane de lei (n.r. – 28 de milioane de euro), pasajul de la Piaţa Sudului, a ajuns de râsul lumii când s-a aflat că nu poate fi terminat din cauza unei greşeli de proiectare ce face ca tunelul subteran să se intersecteze cu cel prin care circulă metroul.

O greşeală halucinantă, pentru care nu s-a căutat un vinovat, ci s-a încercat o remediere cât mai urgentă, nu de alta, dar ceasul ticăia, iar banii pentru proiect proveniţi din finanţare europeană trebuiau folosiţi până la sfârşitul anului trecut.

Constructorul a dat din umeri, susţinând că nu este vina lui, fostul primar Sorin Oprescu a invocat faptul că “în fiecare zi au găsit câte un fier, câte o… din asta”, când de fapt vinovatul era limpede ca ziua: proiectantul, adică Tecnic Consulting Engineering România.

Firmă care aparţine milionarului ieşean Dan Stratan, cel care câştigă de ani buni contracte cu Primăria Capitalei şi cu alte companii de stat, fără să iasă în evidenţă, deşi erorile făcute de specialiştii angajaţi la firmă nu sunt puţine şi ar putea costa statul milioane de euro.

Primăria, scuturată de bani

Revenind la Pasajul Piaţa Sudului, firma lui Stratan a încasat pentru proiectare 1,7 milioane de lei, doar că greşeala inadmisibilă făcută la proiectare a făcut ca Primăria Capitalei să piardă aproape toţi banii proveniţi din fonduri europene. Pentru că din cele 127 de milioane de lei, pentru proiect au fost folosite doar 18 milioane, restul de bani fiind suportaţi din bugetul primăriei.

“Proiectantul va fi tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat, acum urmează să fie stabilit cât va plăti pentru asta. Prioritatea este terminarea pasajului. Acum s-a lucrat într-o lună cât nu s-a lucrat în doi ani. În 2015, practic, primăria a pierdut 132 de milioane de lei din circa 190 de milioane, bani proveniţi din fonduri europene”, ne-a declarat Alex Ichim, reprezentant oficial al Primăriei Capitalei.

Aceeaşi firmă a lui Stratan a câştigat contractul de proiectare şi pentru renovarea Spitalului Victor Gomoiu, din Bucureşti. Ce s-a ales de lucrare? Primăria a pierdut şi în cazul acesta finanţarea de 4,5 milioane de lei, pentru că, în lipsa proiectării unui plan pe care firma lui Stratan s-a angajat să-l execute, lucrările au fost întârziate.

Contracte pe bandă rulantă

Un contract de proiectare a câştigat firma lui Dan Stratan şi în 2010, când s-a decis reabilitarea Centrului Istoric, proiect care, de asemenea, s-a terminat mai târziu decât era prevăzut din cauza planului executat cu întârziere de firma lui Stratan. De departe cel mai răsunător eşec din portofoliul lui Stratan este studiul de fezabilitate făcut pentru autostrada Sibiu-Orăştie, demolată pe o anumită porţiune din cauza unor infiltraţii. Cauza? Proiectarea defectuoasă “făcută din birou”, susţin specialiştii.

Absolvent al Facultăţii de Medicină, Dan Stratan, sau “Mr. Cash”, cum este supranumit afaceristul, a avut lipici la multe contracte publice de milioane de euro, şi s-a făcut “remarcat” în urma prieteniei cu Sorin Ovidiu Vîntu. Cu o avere de 10 milioane de euro, conform topurilor de specialitate, Stratan are lipici şi la femei. El a fost fotografiat de multe ori alături de domnişoare mult mai tinere în zona Dorobanţi.

sursa

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )