Zgarciti, cumpatati, cheltuitori – legatura dintre bani si personalitate

Zgarciti, cumpatati, cheltuitori – legatura dintre bani si personalitate

loading...

Zgarciti, cumpatati, cheltuitori – legatura dintre bani si personalitate!

In timp ce unii oameni sunt stransi la punga, altii sunt risipitori sau foarte precauti financiar. Comportamentele legate de bani vorbesc despre noi si ne influenteaza toate ariile vietii. Psihoterapeutul Daniela Mitrofan explica aceasta relatie dintre bani si personalitate.

Zgarcitii

A fi zgarcit poate fi pentru unii o alegere constienta, si atunci se considera economi. Gandesc ca banii sunt o forma de energie, depun eforturi pentru a-i obtine si asta ii face extrem de vigilenti in ceea ce priveste investitiile si cheltuielile.

Ei se afla intr-o relatie de dependenta sau de suveranitate cu finantele, banii fiind un instrument prin care obtin ceea ce-si doresc ori un mijloc sigur prin care devin prizonieri.

De cele mai multe ori, relatia cu banii isi are sursa in copilarie, iar pentru zgarciti sunt posibile doua situatii. In  prima, au crescut intr-o familie cu putine resurse banesti si dezvolta o insecuritate financiara ca urmare a grijilor si anxietatii constante a membrilor familiei in legatura cu lipsa banilor.

Acestia isi promit ca, atunci cand vor fi mari, vor avea multi bani pentru a-si indeplini orice dorinta sau nevoie.

In cea de-a doua situatie banii sunt un mijloc de a umple un gol afectiv: cu cat aduna mai multi, cu atat, spera, in mod inconstient, ca vor umple golul pe care cineva important din viata lor nu l-a putut acoperi prin propria incapacitate emotionala.

A fi zgarcit este corelat cu frica de a nu avea destul, de a suferi o pierdere iminenta (serviciul, familia), iar prin banii necheltuiti zgarcitii incearca sa-si creeze o ancora, care le ofera siguranta si le reduce din anxietatea de a fi saraci si singuri.

Persoanele zgarcite sunt mai stresate si anxioase si, chiar daca au multi bani, in interiorul lor sunt nesigure si se comporta astfel.

In relatii, ca parteneri de cuplu, zgarcitilor li se reproseaza adesea ca nu sunt atenti la nevoile celuilalt, ca pun banii pe primul loc, ceea ce duce la deteriorarea relatiei si la intarirea ideii partenerului ca el nu este important, simtindu-se abandonat, neapreciat.

Zgarcitii considera ca partenerul trebuie sa inteleaga faptul ca este econom si aduce argumente in acest sens. In cazurile extreme, nu va da nicio explicatie, ceea ce va duce la erodarea satisfactiei, pentru ca a darui celuilalt cate un mic cadou si a-i face o surpriza il face sa se simta apreciat, valorizat.

Zgarcitii din pozitia de parinti au relatii tensionate cu copiii, intrucat, din varii motive, le vor interzice acestora anumite activitati care presupun cheltuirea de resurse materiale.

Astfel se vor isca certuri intre parinte si copil si lungi discutii in contradictoriu, fara a se ajunge la o concluzie finala, care sa avantajeze relational pe vreunul dintre cei implicati.

Parintii zgarciti isi justifica zgarcenia prin faptul ca-i ajuta pe copii sa fie responsabili, ii invata valoarea banului, ca banii se obtin doar daca ii meriti si trebuie sa muncesti din greu pentru ei.

Insa aceste conceptii vor constitui o piedica in dezvoltarea unei relatii sanatoase cu banii a viitorului adult, pentru ca modul in care ne raportam la bani, se construieste si in familie, prin exem­plul oferit de parinti.

La serviciu, zgarcitii sunt cei pe seama carora se fac glume pornind de la zgarcenia lor, iar uneori pot fi chiar evitati de catre ceilalti colegi, iar izolarea ii face, evident, sa se simta exclusi.

Cheltuitorii…

… au nevoia psihologica sa fie vazuti, apreciati, vor sa impresioneze, sa fie acceptati de cei din jur, recunoscuti ca fiind buni.

Continuarea aici —-> www.psychologies.ro

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )