Românul Alexandru Chimba, cercetător la NASA, candva copil sarac din Firijba Vâlcii!

Românul Alexandru Chimba, cercetător la NASA, candva copil sarac din Firijba Vâlcii!

loading...

Românul Alexandru Chimba, cercetător la NASA, candva copil sarac din Firijba Vâlcii!

Misiunea spaţială „Mars Pathfinder”a fost lansată pe 4 decembrie 1996, la ora 01:58:07 EST pe o rachetă Delta II. După o călătorie fără probleme, nava spaţială a aterizat în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte, pe câmpia Ares Vallis, la data de 4 iulie 1997. Sistemul de aterizare „airbag”, testat la Plum Brook Station Glenn în Sandusky, statul Ohio, SUA, s-a comportat bine. Primul set de date a fost primit la staţia de pe pământ, la scurt timp de la aterizare, urmate de imagini trimise de Roverul Sojourner pe parcursul a trei luni. Acest program a operat pe suprafața lui Marte de trei ori mai mult timp decât era de așteptat, trimiţând la sol o cantitate enormă de informaţii noi despre planeta roșie. Misiunea „Mars Pathfinder” a încheiat cu succes ultimul ciclul de transmitere a datelor la data de 27 sept de 1997.

Printre cercetătorii care au contribuit la acest program, precum şi la multe altele, s-a aflat şi românul Alexandru Chimba. (www.cunoastelumea.ro)

Firijba, satul mic, ascuns de pădure, vechi de dinaintea lumii, cum i se mai spune. Un sat care  a apărut tocmai pentru a fi conservat românismul, un sat ce este ascuns de pădurea care desparte Popeştiul de Frânceşti şi unde greu se ajungea, până în urmă cu cîţiva ani. Doar pe potecă de cal.

Un sat conservat de Dumnezeu, încă de la facerea lumii, cu case mici, cu două odăi, cu mulţi salcâmi şi cu stejari stufoşi, de jur împrejur. Un sat din poveste, pe care nu-l găseşti în multe colţuri ale lumii. Un sat bănuit doar, unde câteva zeci Firijbade familii au vrut să stea departe de tumultul vieţii de zi cu zi.

Aici începe povestea lui Alexandru Chimba, românul care s-a născut într-o familie numeroasă, cu 7 fraţi alături. Tatăl, Victor, tăietor de lemne, mama, Frosa, o aprigă femeie, care nu se dădea la o parte să ia în cârcă un buştean cât omul de gros.

Din cei 8 copii, trei s-au prăpădit până a împlini 5 ani. Apoi a venit războiul, Alexandru era elev la şcoala primară din Firijba, o clădire mică, sărăcăcioasă, cu două clase şi cu domnul Miu, învăţător. Domnul Miu a înţeles, de atunci, că Alexandru era captiv cerului. Iubea stelele.

Poate că acolo, în poienile mici dintre păduri, unde Alexandru păştea oile şi  privea fascinat dansul astrelor şi norul lăptos al Galaxiei, şi atunci i s-a relevat destinul. Se simţea acolo, prins de marginile cerului.

Citeste mai departe ——> www.ramnicuvalceaweek.ro

nasa-romania-620x264

apppage_banner-1024x954

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )