Tensiuni în Coaliție: Ludovic Orban temperează proiectele miniștrilor Voiculescu și Năsui

Evenimentul de presa dedical prezentarii si semnarii Angajamentului „Noul Bucuresti” de catre reprezentantii aliantei PNL USR PLUS, in Bucuresti, vineri, 4 septembrie 2020. Inquam Photsos / George Călin

Ludovic Orban, ar fi avut o discuție aprinsă cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema apariției unui Fond de Garantare pentru construcția de spitale. Surse din PNL au precizat că premierul nu ar avea încredere că ministrul poate gestiona un asemenea fond. De asemenea, introducerea „zero taxe pe salariul minim” a fost blocată tot de Ludovic Orban la ultima ședință a Coaliției. Președintele PNL le-a reamintit colegilor de guvernare ce au stabilit la Vila Lac și le-a prezentat argumentele pentru care nu se poate include măsura în PNRR, dezvăluie Europa Liberă.

Vlad Voiculescu a venit în ședința Coaliției cu ideea apariției, la nivelul Ministerului Sănătății, a unui Fond de Garantare, care să ajute la construirea de noi spitale. Valoarea acestui Fond trebuia să fie între 1 și 2 miliarde de euro, au precizat pentru Europa Liberă surse prezente la discuție.

„Este o idee la care Vlad Voiculescu ține foarte mult și pe care s-a bazat când a vorbit de noi spitale”, susțin surse din apropierea ministrului.

Ministrul Sănătății a subliniat în ședința de miercuri că formula este folosită și în Marea Britanie pentru construirea de noi unități medicale. După constituirea acestui Fond de Garantare la Ministerul Sănătății, se puteau alege operatori care să execute proiectul tehnic și construcția spitalului. Firma care urma să realizeze spitalul trebuia să se ocupe și de mentenanța clădirii.

Statului urma să îi revină dotarea clădirii cu aparatură medicală și plata unei chirii lunare timp de 25 de ani. Proprietarul clădirii ar fi fost constructorul.

Voiculescu a explicat că în loc să fie trei contracte (cu o firmă care face proiectul tehnic, cu una care să se ocupe de construcție și cu o altă firmă pentru mentenanță), ar exista o singură firmă care să operaționalizeze clădirea și să o întrețină. Statul va garanta însă investiția pe care urmează să o facă, firmele constructoare putând beneficia de Fondul de Garantare în relația comercială cu băncile.

„În felul acesta se poate constitui un Fond de garantare de un miliard, un buffer, și pot veni investiții de zece miliarde. Cel care construiește spitalul, pe banii lui, o să fie interesat să realizeze o lucrare bună pentru că el îl întreține 25 de ani”, a fost argumentul folosit de USR-PLUS în Coaliție.

Ludovic Orban s-a opus vehement ideii cu care a venit Vlad Voiculescu în Coaliție și a spus că Ministerul Sănătății nu se va descurca cu un astfel de Fond de Garantare, iar ministrul nu are experiența necesară derulării unui mecanism de garantare. Opoziția categorică a liderilor PNL a dus la blocarea ideii și menținerea sistemului de construire și reconsolidare a spitalelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care va beneficia de bani europeni.

*Zero taxe pe salariul minim

Ministrul Economiei a încercat să-și impună în Coaliție ideea „zero taxe pe salariul minim”, iar sumele pierdute de bugetul de stat să fie acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Promisiunea lui Claudiu Năsui din timpul campaniei parlamentare fusese respinsă și la negocierile din decembrie, de la Vila Lac, când s-a elaborat programul de guvernare. Liderii Coaliției au stabilit să se realizeze inițial un studiu de impact, iar măsura să fie implementată în acele sectoare de activitate unde e posibil.

Introducerea „zero taxe pe salariul minim” a fost blocată tot de Ludovic Orban la ultima ședință a Coaliției. Președintele PNL le-a reamintit colegilor de guvernare ce au stabilit la Vila Lac și le-a prezentat argumentele pentru care nu se poate include măsura în PNRR.

„Voiculescu și Năsui vin cu idei și nu îi poți convinge oricâte argumentele raționale le-ai oferi. Discuția a fost închisă de Orban, iar liderii USR-PLUS nu au avut ce face”, au precizat surse din PNL.

O a treia discuție în contradictoriu, în care s-a ajuns însă la un compromis, a fost legată de suma alocată în PNRR pentru venitul minim de incluziune. În timp ce USR-PLUS a dorit să existe o alocare de aproape un miliard de euro, în proiectul care va fi discutat în Guvern săptămâna viitoare s-a stabilit o valoare de 500 de milioane de euro. PNL nu a dorit să existe alocări pentru acest capitol, susțin surse din Coaliție.

Articolul integral poate fi citit AICI

Acest articol a fost publicat în Actualitate. Salvează legătura permanentă.