Iohannis, despre proiectul legilor Justiţiei: Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut, ceea nu a corespuns intenţiei coaliţiei

Inquam Photos / Ilona Andrei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că proiectul legilor Justiţiei elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în interiorul coaliţiei, iar acest lucru a dus la o oarecare nemulţumire a partenerilor de la guvernare pentru că nu au fost consultaţi în această privinţă.

Iohannis a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, cum priveşte modificările aduse la legile Justiţiei prin introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor şefi, noteaza News.ro.

“Avizul conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Preşedintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituţia României. Dacă avizului CSM-ul devine conform, atunci CSM va putea refuza propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe preşedinte. Mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum şi întregul proiect trebuie mult mai bine discutat”, a explicat şeful statului. 

El a mai declarat că proiectul propus de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut, ci a fost trimis mai întâi la CSM.  

“A existat o dezbatere publică pe un proiect care a fost lucrat pe când la Ministerul Justiţiei a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect al ministrului Predoiu a fost discutat larg în diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis spre avizare CSM, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii, drept pentru care coaliţia a înfiinţat o comisie de parlamentari care împreună cu ministrul şi cu alte autorităţi vor analiza aceste propuneri. Este evident că în coaliţie a existat o oarecare nemulţumire pentru că nu au fost consultaţi, lucru care între timp s-a corectat”, a afirmat Iohannis.  

El a preciat că nu îşi doreşte ca legile Justiţiei să diminueze atribuţiile preşedintelui în ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi.   

“Aceste chestiuni sunt momentan în fază de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament şi după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuţiile Preşedintelui României trebuie diminuate şi în consecinţă personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu ştiu dacă ea va rămâne sau nu în proiect”, a anunţat Iohannis.

Acest articol a fost publicat în Actualitate. Salvează legătura permanentă.