VIDEO ARHIVĂ | Cum arăta turismul de estival din România în 1973

Imagini de arhivă realizate în anul 1973 ne dezvăluie cum arăta litoralul românesc de la Marea Neagră la începuturile industriei de turism estival, scrie Adevărul.

Documentarul din arhiva TVR poartă paşii pe nisipul unor plaje care începeau să fie străjuite de hotelurile unde românii şi-au petrecut neuitatele vacanţe pe litoral. Salba de staţiuni de pe litoralul Mării Negre prindea contur: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn. 

Oficiul Naţional de Turism (celebrul ONT) fusese înfiinţat în 1970, concursul Miss Litoral a fost creat în 1973 – an din care datează şi filmuleţul de prezentare. 

La începutul anilor ’60, în laboratoarele de partid ale PCR se năştea o idee: crearea unei industrii a turismului care să pună în valoare potenţialul litoralului autohton. Ca orice serviciu mai de calitate oferit de România, şi turismul urma să fie dat la export, pentru că statul avea nevoie de valută. Mamaia a fost socotită cel mai potrivit loc pentru ridicarea unei staţiuni care să aducă turişti la Marea Neagră. Iar acesta avea să fie doar startul, căci după Mamaia urma extinderea spre sud a infrastructurii. Hotelurile existente pe litoral erau vechi de decenii, astfel că regimul comunist s-a pus pe lucru. 

Ca să atragă turiştii, regimul comunist din România a cumpărat cele mai moderne autocare Setra din Germania şi a început să construiască hoteluri. Era ţintit turismul balnear care îşi făcea baza la Eforie Nord şi la Eforie Sud, apoi Techirghiol, cu prelungire spre Mangalia.

Drumul litoralului era de acum presărat cu staţiuni ca o salbă sau ca o constelaţie – cum le-a sunat mai bine strategilor. Staţiunile noi au primit nume de planete, majoritatea: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Costineşti.

Cu planul demarat, nou-înfiinţata ONT Litoral, centrala care coordona IHR Mamaia, Eforie Nord şi Sud, Mangalia şi Delta Dunării, începea ofensiva în anii ’70 „pe extern”. Absolvenţii de la ASE Comerţ Exterior au fost chemaţi cu mic cu mare, să pună umărul la propăşirea noii ramuri de activitate. Tinerii economişti, buni cunoscători de limbi străine, au fost instruiţi şi trimişi peste hotare, să convingă agenţiile de turism din străinătate că România este destinaţia perfectă pentru un sejur în condiţii nemaiîntâlnite în Europa: unităţi de cazare noi, curate, personal pregătit şi, mai presus de toate, preţurile foarte mici.

Articolul integral – AICI.

Acest articol a fost publicat în Actualitate. Salvează legătura permanentă.