Repliere spre viața normală

Horia Tecău rămâne emblematic pentru tenisul din România. Sportul i-a dat mai mult decât se aștepta:

,,Sportul a fost locul meu de joacă, sala mea de clasă, m-a învățat să visez, să cred, și să creez o capacitate de a învăța cum să trăiesc.”.

Momentul critic al carierei sale a fost schimbarea de la simplu la dublu. În 2005, acesta a decis să facă pasul spre dublu și își asumă cu dârzenie noul drum. Ținând cont că în România nu exista un jucător la un nivel acceptabil de dublu, Horia urma să fie primul în această mare necunoscută. Pentru România, Horia reprezintă partea frumoasă a sportului alb, prin decența și frumusețea cu care și-a clădit cariera, devenind în scurt timp un stâlp pe care se sprijină viitorii campioni.

Palmaresul său este unul impresionant: trei titluri de Grand Slam și încă trei finale jucate, un titlu de Slam la dublu mixt și alte două finale jucate. Are și un titlu ATP Finals, 38 de turnee câștigate în ATP, locul 2 în lume. Medalia de argint de la Rio, poate cea mai importantă și dragă reușită a sa.  Tecău a declarat pentru Neînvinșii de pe Lead:

,,Visul olimpic a plecat cu luni înainte, am lucrat la el și am crezut în noi. Mi-am asumat decizia de a juca câteva turnee cu Florin Mergea, de a-i explica lui Jean-Julien Rojer, partenerul meu de dublu în circuitul ATP, că în 2016 am visul ăsta, și el a înțeles. Ne-am întâlnit cu Florin în decembrie 2015 să facem câteva antrenamente împreună, ne-am pus la punct echipa, și la unul dintre antrenamente ne-am făcut o poză în care ne-am imaginat că ținem medalia în mână.”.

Horia a ales să-și încheie cariera acasă, în România. Clujul urmează să găzduiască meciul de Cupă Davis cu Peru. Sportul iți dăruiește mai mult decât te aștepți, îți prezintă viața într-un mod neobișnuit și îți impune o anumită etică. Mulțumim, Horia pentru că ai devenit idolul unei generații!

Acest articol a fost publicat în Sport. Salvează legătura permanentă.